A varosrol

 2009.12.19. 13:01

Kozkivanatra nemi tobbletinfo az Angkor turista ozonenek szallast ado Siem Reap varosrol.

Mar a neve is vicces, jelentese "Siamese Defeated", azaz "Legyozott Sziamiak". Eleg bevallalos nev egy Thaifoldhoz (Sziam) kozeli varoshoz, ami tobbszor is volt thai kezen.

Meretre egy kisebb udulovaros, melyet nehany fout es egy lassan csorgo keskeny folyo szel keresztul. Varoskepileg joreszt 1-2 emeletes viskok es (az ujabb epitesek eseten) 2-3 emeletes szallok alkotjak. Az utcak eleg szelesek, de a nyusges nagy. Az utak egyaltalan nem katyusak, nyilvan telen sem kell sozni es nem fagynak szet, de a jardak mar elegge romosak, nem kellemes a hosszas maszkalas. A szaraz evszakban (ami nemreg kezdodott) eleg nagy a por. A szmog mennyisege meg elviselheto, bar sztm a meretehez kepest magas lehet. A foutaktol 1-2 haztombre mar szinte teljes a csend vegig, lehet pihenni. Itt emlitem meg h egy szepen felujitott, belso gangos, kertes, sajat etteremmel es pazar kavezo terasszal rendelkezo szallasunk napi 5$-ba kerul. A szobankhoz sajat kis furdoszoba es erkely tartozik. Jo helyen is van, 200m-re az egyik fouttol es a legtobb ettermet kinalo utcaktol. Meg erdekesebbnek azt talalom h ugyanezen fouton levo De La Paix hotel szobaara 350$, tehat nyilvanvaloan a fekves elenyeszo szerepet jatszik az arkepzesben, maximum az adott szolgaltatasokkal lehet jatszani, csak azt nehez elkepzelni mivel, amikor 5$-ert is mindent megkapunk ami kell. Veletlenul jartunk a De La Paix foldszintjen, mert ott talalkoztunk eloszor Janossal, hat nagyon szep legkondis etterme es kavezoja van, meg biztos van ingyen reggeli es mosoda, de ilyen felarert lemondunk rola.

Igyekszunk az ettermekben helyi kajat enni, ami nagyon finom es valtozatos. Egymast erik a kisebb-nagyobb kajaldak. 2x ugyanott meg nem voltunk, de nagy a kisertes, mert mindegyikbe szivesen visszamennenk. Az emberek nagyon kedvesek, invitalnak az ettermeikbe, de aki nem, az is valamivel kierdemli a szimpatiankat. Itt is osszehasonlitanam a kozel-keleti tapasztalatokkal, ahol eleg nagy nyomulas megy szinten ezen a teren, de ott valahogy sokkal kevesbe szimpatikusan es sokkal nagyobb dramaval jar ha elutasitod oket. Itt kedvesen mosolyognak, a metakommunikaciobol mindket fel tudja h ez az elet rendje, jon masik vevo/etterem, nincs gond egy szal se.

Atveres nem jellemzo, de azert az arakat mindig elore egyeztetjuk. Utolag meg senki nem emlekezett maskepp a megbeszeltekre, minden tranzakciot elegedetten zarhattak a felek.
Meg az ettermekre visszaterve, azert itt is van szoras az arakban, tehat resnel kell lenni. Kb magyarorszagi atlag arszintnel nincs dragabb sehol, de joval olcsobb akad boven es ezeket keressuk ertheto modon. Szoval a helyiek azert igyekeznek mindig megtalalni azt az arat amivel meg vevot talalnak, ezert Siem Reap valszeg Kambodzsa legdragabb es leggyorsabban fejlodo, bovulo resze.
Az atlagon feluli novekedes kezzel foghato a mindennapokban, de remelhetoleg hosszabb tavon nem jar nagy pusztitassal. A Lonely Planet szerint a szallodaepuletek merete korlatozott es itt emlitem meg h Angkor kornyeket is szepen folyamatosan rendben tartjak, egyelore meg fenntarthato modon. Azt hiszem egy ilyen csoro es korrupt orszagban mar ez is nagy eredmeny.

Alig van olyan helyi aki nem beszelne elfogadhato szinten angolul. Nemelyik kifejezetten valtozatosan beszel es ert is. A Kozel Keletre ez szinten nem jellemzo.
Ez meg a legkisebb arusito gyerekekre is ervenyes. Meglepo valtozatossaggal aruljak a portekat, nemcsak bemagolt szoveget nyomnak, hanem ertik is amit mondanak. Ezt onnan is lehet tudni h kepesek a kerdesekre adekvat valaszt adni, barmilyen helyzetben kapcsolni es pontosan reagalni. Pl. amikor Janos az egyik alkalommal azert volt kenytelen hosszas alkudozas utan nemet mondani mert epp nem talalta a penztarcajat, egybol jott az otlet h akkor kerjen kolcson a baratjatol. Vagy egy 9 eves kiscsaj elkezdett mellekesen csevegni velunk, latvan h nehezen allunk kotelnek, azt javasolta h ha nem talaljuk ki Madagaszkar fovarosat (mert o azt tudja), akkor veszunk az arujabol. Ezt mondjuk en megmondtam neki ami nyilvan meglepte (ennyi idos koromban sokat bujtam az atlaszt), akkor nevetve mondta h NEEEM, nem az. Szoval nagyon kreativak, jar az eszuk, reagalnak es meg jo is a humoruk. Masik pelda a humorra: baktatunk fagyizas kozben a varosban es egy tuktukos kerdezi segithet-e. Elharitjuk, tovabb probalkozik, aztan a vegen meg azt kerdezi h a fagyi nyalasaban legalabb tudna-e segiteni. Ezt mar persze eleve nevetve teszi fel.

A szallasunkon az internet eleg szar es a gepek is romosak mint Angkor templomai, ezert ezt a cikket is egy kulso netkavezobol kuldjuk es lehet h emiatt most kisebb szunet kovetkezik. Addig keszuljetek a karacsonyra!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagcsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr791608810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása