Az időjárásról

 2010.09.25. 18:15

A nap túlnyomó részében erős napsütés várható, melyet átmenetileg, itt-ott felhők zavarhatnak meg. Május és október közt záporeső előfordulhat. A pollenszennyezés nem jelentős. Ne öltözzünk rétegesen.

Nem sok munkájuk lehet a kambodzsai meteorológusoknak. Ezt az időjárás-jelentést nagyjából minden nap le lehetne adni, szinte mindig betalál. Amikor ide érkeztem, volt egy tippem arra, hogy talán az állandó izzadást és meleggel küzdést majd idővel megszokom. Kevésbé lesz zavaró, kevésbé fogok izzadni mint egy ló. Az előbbi teljesült, utóbbi nem. Ha az ember közelében nincs működő ventillátor, vagy valami csoda folytán nem támad fel a szél, akkor álló helyzetben különösebb erőfeszítés nélkül spontán izzadás következik. Lehet az ember egy hűsnek gondolt szobában, vagy egy minden lehetséges irányban nyitott árnyékos helyen, a diagnózis azonos. Viszont egy hónap után már nem zavaró. Ennek oka az lehet, hogy a büdösséget okozó anyagmennyiség valószínűleg adott, a folyamatos izzadással ez erősen felhígul, tehát ha az ember úrrá tud lenni az izzadság fizikai diszkomfortján, akkor legalább a büdösséggel nincs probléma. Reggel és este és napközbeni hazaérkezéskor mindig zuhanyzom, de az átmeneti hűsítő hatáson kívül nincs sok hatása. Persze a szobában mennie kell a ventillátornak, hogy a fürdőből kilépve az ember legalább átmenetileg száraz, nem közvetlenül napsütötte helyen érezhesse magát. Melegvizes csap van a zuhanyzóban, de még sosem próbáltam ki és elképzelni sem tudom, kinek lehet rá szüksége.
Tudományoshoz közelítő időjárás-jelentést csak a gépem egyik programjában látok, ami időnként kiírja az aktuális hőmérsékletet, piktogrammal jelzi az ég állapotát és a szubjektív hőérzetet is kifejezi a Celsius skálán. A hőmérő 30 fok körül szokott mutatni, a szubjektív érték 40 körüli, valszeg az igen magas páratartalomnak köszönhetően. A tavaly decemberi emlékeim alapján nem sok javulásra számítok.

Ilyen mostoha körülmények közt nem könnyű a távmunkás élete. Napközben a lehetőségekhez mérten hűs helyre van szüksége, ahol bármikor kielégítheti étel- és italigényét. Erre a célra most épp a már korábban említett Peace Cafe-t tudom ajánlani, ahol még a wifi is elég stabil (nem úgy mint a rendes szállásomon). Nem a legolcsóbb, de talán a legjobb.


Ádám is épp szolgálatba helyezi magát

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagcsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr602322785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása