Saigon és ami mögötte van

 2011.01.31. 07:25

Ho Chi Minh City, vagyis Saigon. Úgy vártuk már, mint a messiást, hogy enyhe képzavarral éljek. Egyet jelentett a szabadsággal, végre megint úton voltunk. A nem várt egy hetes veszteglés után már csak egy napunk maradt erre a városra, ami nyilván valóan nem volt elég hatalmas kirándulásokra. Ezért úgy döntöttünk, hogy most nem fecséreljük az időnket olcsó szállás hajkurászásával, hanem az általunk eddig sosem érintett 20 dolláros magassággal már beérjük. Lepakolás után hamar bele is csaptunk a lecsóba, nekivágtunk a város felfedezésének. (Boca kiegészítése: egész Vietnámban itt volt a legjobb az internet.)
Az utcák fürödtek a napfényben, mi is vigyorogva sétáltunk. Ki tudja miért, ismét egy kisebb vásárlási láz áldozatai lettünk. Minden 10 percben nőtt a nálunk lévő tárgyak száma. A hajamba csat került, fejemre kalap, és mindeketten új napszemüvegben virítottunk.

Megnéztük az Újraegyesítés palotáját, ahol a dél-vietnámi elnök tengette napjait az akkori kor legmenőbb bútorai és technikai vívmányai közt. Majd az északiak betörtek tankokkal és az ország egyesült. Még ma is érezhető a különbség észak és dél közt, de mint azt Jánostól korábban megtudtuk ennél színesebb a kép, az ország egyes részei mintha külön kultúrák lennének, amiből mi csak épphogy ízelítőt kaptunk. Általános benyomásként annyit szűrtünk le, hogy Saigon élhetőbb város, mint Hanoi, az emberek mentalitása is szimpatikusabb, a kisebb városok nagyobb élményt jelentenek és hogy 2 hét nem elég az ország bejárására.



Másnap reggel buszra pattantunk Kambodzsa felé. Teljes nyugalommal közelítettük meg az útlevél ellenőrzést a vietnámi oldalon, így nem is értettem miért tolja az orrom elé a határőr az útlevelem jelentőségteljes arccal. Lejárt a vietnámi vízumunk. Az útleveleket az asztalra dobva mutatott arra, amerről jöttünk, és részéről ezzel le is volt zárva az ügy. Lepergett előttünk a szörnyű kép, hogy most vissza kell menni Saigonba valami hivatalba, sorban állni, fizetni, még legalább 2 nap csúszás, közben már rég vissza kellett volna érnünk és nem tudjuk intézni a kambodzsai dolgainkat. Mindehez párosult a nagy kérdés, hogy mindezt miből, mert a már említett vásárlási láz során mi minden pénzünket elköltöttük és csak az én kambodzsai vízumomra tartalékoltunk $25-t. Ekkor szerencsére ki tudja milyen isteni sugallattól vezérelve megkértünk egy pasit, hogy ugyan segítsen már rajtunk. A státuszával nem voltunk teljesen tisztában, de ott sertepertélt és segítkezett, így alkalmasnak tűnt. Mondtuk, hogy kórházban voltunk azért késtük le a határidőt és hogy muszáj mennünk, mert dolgoznunk kell, továbbá, hogy sok pénzünk nincs. Ő nagyokat sóhajtott, hogy most aztán feladtuk a leckét, de végülis $40-unk bánta az akciót. A likviditási gondjainkat is segített megoldani, mikor átjutottunk a határon megálltunk egy a automatánál, ahol kivettük a hiányzó összeget. Még a happy end előtt azonban a kambodzsai határőrökkel is meggyűlt a bajunk, akik a jó istennek nem voltak hajlandóak olyan vízumot adni, amilyet mi kértünk, mert szerintünk nekem az jó, amit ők adnak. Itt én már minden türelmem elvesztettem, Boca még lelkesen magyarázott, hogy higgyék már el, hogy nekünk a business vízum kell. Én szakítottam meg a meddőnek tűnő vitát, hogy leszarom, adjon amilyet akar. Bár ekkor már be volt ragasztva az útlevelmbe a sima turista vízum, ezért is gondoltam, hogy nincs esélyünk csatát nyerni.
A határ túloldalán nagy megkönnyebbüléssel haraptam bele a még Saigonban reggel vásárolt szendvicsembe, és örömöm csak az árnyékolta be, hogy ráharaptam egy csili paprikára, amitől 2 órára lezsibbadt az egész szám.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagcsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr122626807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása