Phnom Kulen

 2009.12.21. 10:34

Ma a Kulen hegyen jartunk ami kb 50km-re van tolunk, kulon belepot kell valtani es mivel a vegen egy meredek szerpentinen vezet az ut, holmi ocska tuktuk nem eleg, 4 kereku kocsival kell menni. Elotte korbejartuk a helyi utazasi irodakat es a legolcsobb 45$ volt soforrel, plusz 2x18$ belepo.
A belepo igazabol az emlitett ut dija, nem a templom belepoje. Egy elelmes uzletember (maffiozo; a szerk.) par eve bulldozerekkel nyomot vajt a hegy oldalaban es egy murvas, razos utat krealt. Ennek hasznalataert kell leperkalni a belepot ami teljes egeszeben a tulajdonos luxusprofitja, a helyszin rendbetetelere, egyeb nepjoleti intezkedesre nem jut. Ez nem Angkor. Aki serelmezi a fentieket, az valaszthatja a gyaloglast is, az tenyleg ingyen van, csak orakig tart.
A hegy oldalabol szep kilatas nyilik a kornyekre. Fent mar nem ennyire szep a helyzet. Eloszor egy olyan helyen allunk meg ahol a kis folyo medreben kofaragasok vannak, tobb ezrevel a fallikus lingak. Itt mar lehet vasarolni csecsebecseket a szemmel lathatoan europai letminimum alatt elo csaladoktol. Rogton elcsip egy angolul egesz jol beszelo srac, elmond par dolgot, megmutatja a koveket, meg kicsit tavolabb egy szep edesvizu forrast, de azert nem vagyunk elragadtatva. Azert az informaciokert meg vmi vacakert ott hagyunk nekik 5 dolcsit, ami eleg sok, de eldontjuk h ezzel itt vege a napi jotekonykodasnak, most ok jol jartak, masoknak meg masok adnak majd es akkor a lelki bekenk is rendben.
A hegy csucsan a sziklabol faragott fekvo buddha szobra talalhato, meg a tetejere huzott templom. Korben nehany erdekesnek tuno osveny, de inkabb csak szemetes utvonalak kisebb kegyhelyekhez, amit idonkent megszakitanak arusok, ahol mindenhol ugyanazt a 10 disztargyat lehet megvenni. A templom alatti resz meg szanalmasabb, ott egesz bevasarloutca alakult ki a butikokbol. Ezekkel onmagaban nem lenne baj ha a teruletuk nem 20-szorosan haladna meg a turistakat eredetileg ide vonzo epuletek es latnivalok meretet.
A kilatas a templombol szinten ugy van beharangozva az utikonyvben mint vmi kaprazatos dolog, de oszinten szolva nem nagy szam; kb 1km tavolsagban lehet ellatni a dzsungel felett, de a hegy oldalabol lathato rizsfoldek, hazak valtozatossagat nem adja.
Na nem baj, talan majd a vizeses, ami szinten a helyi listan van. Atgurulunk oda. Latjuk h megerkeztunk, mert itt is kofak mutatjak az utat. A folyon eloszor kisebb, majd egy kb 20m magas vizeses kovetkezik, kellemesen bele lehet setalni, fotozgatni, stb. A legaljara egy hosszabb lepcson megyunk le, itt furodni is lehet (paran epp probalkoznak vele). Tenyleg szep kis oazis a dzsungel melegeben, de mivel ekkor mar tudjuk h ez a Kulen projekt utolso allomasa, a kovetkeztetes veglegesnek latszik: ennyi penzbol tovabbi 3 napot csaszkalhattunk volna a meg nem erintett angkori templomok kozt, tehat ennek tudataban ha most donthetnenk, inkabb utobbit valasztanank.
Annyit 'mentsegul' h a Kulen hegy a tortenelem tanitasa szerint tenyleg az osi Khmer birodalom bolcsoje, itt alapitotta meg II. Jayavarman azt az allamot ami aztan a ma ismert (es meg nem ismert) birodalomma valt, a helyiek szamara szent zarandokhely es fesztivalok helyszine, csak mi hitetlen pondrok latjuk igy.
Gondoltuk adunk esetleg eselyt annak h olcson jot egyunk ezen a Siem Reaptol mar tavol eso szegeny videken, ezert beleneztunk 1 hevesen kinalt etlapba, amit aztan gyorsan visszaadtunk amikor meglattuk a 4-5$-os kajakat es ugy dontottunk, inkabb kibirjuk meg addig a szornyen felkapott varosig ahol nem atallanak 1-2$-ert is megetetni minket.
A soforunk azert jofej volt, sokat magyarazott a helyrol meg barmirol amibe epp belefutottunk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagcsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr771612623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása