Cudar idők jártak errefelé. Borzongató 25 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A helyiek és a betegeskedő barangok* elkezdtek rétegesen öltözködni. A betegeskedő helyiek vastag, téli jellegű gúnyákba bújtak. Elmondásuk szerint tényleg fáznak, nekik ez a 20-25 fokos tartomány elég szokatlan. Az öregek mesélik, hogy volt egyszer 16 fokos dermesztő fagy is, akkor reggel tüzet raktak az udvaron és kicsit melegedtek, mielőtt elindultak a munkába.

Mi viszont kicsit fellélegeztünk, nem csatakosan érkezünk a bringázás után és a ventillátorok is pihenhetnek. A hideget legfeljebb akkor érezzük az otthon megismert mértékkel, amikor zuhanyozni kell; a szobámban nincs melegvíz, azt csak egy nagy tartályban a nap melegíti, de a borús és - relatíve - hűvös időben nem melegszik fel komfortos szintre.
Rutintalan társaim azt gondolták, tényleg eljön a hűvös(nek mondott) évszak és fellélegezhetnek. Nem érdemes reménykedni, itt télen is nyári meleg van, ahogy az a napokban kezdett is már visszajönni.

* a barang szó eredetileg franciát jelent khmerül kissé pejoratív értelemben, mert ők voltak az első idegenek. Ma már a nyugati idegeneket hívják így és a pejoratív része is elkopott, annyira, hogy a külföldiek is előszeretettel nevezik magukat így. Az ázsiai és afrikai külföldieket nem hívják barangnak. Egyedül kérdéses az amerikai feketék státusza, mert ők turisztikai értelemben nyugatiak, ránézésre viszont afrikaiak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagcsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr262446287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suhodminyák · http://suhodminyak.blog.hu 2010.11.18. 11:22:45

Igen, az emberek nem hiszik el / nem tudják elképzelni, hogy más vidékek éghajlata annyira különbözhet a sajátjuktól.

A budapesti reptéren láttam egyszer egy indiai figurát valamelyik év novemberében. Egy könnyű tavaszi kabát volt rajta, és derűsen nyugodt arcáról egyértelműen látszott, hogy nem tudta, mi vár rá két fokos esőben.

Ugyanakkor mi is felvonultunk Kubában egy vezetett baralangtúrára, ahol a vezető kedvesen érdeklődött, hogy nálunk milyen az őszi-téli időjárás, meg a barlangok általában. Aztán elmondta, hogy a hónunk alatt szrongatott pulóvereket nyugodtan hagyjuk kint, mert itt 28 fok az évi középhőmérséklet (azaz a barlangmélyi is), a relatív páratartalom pedig 100%.
süti beállítások módosítása