Angkor

 2009.12.18. 11:54

 Meg megerkezesunk estejen egyeztettunk a Jelen Janossal a masnapi programrol, hisz utunk egyelen biztos pontja az volt, hogy vele kimegyunk 16-an Angkorba. A masnapi randit reggel 5-re beszeltuk meg, hogy egy szep kis napfelkeltevel inditsuk az egesz programot.

Szoval, frissen, vidaman elballagtunk a Janos hoteljehez reggel otre. Itt kiderult, hogy meg 2 tarsunk lesz a turara, Szendro Bori es Mihaly, az Angkor Royal Foundation helyi kepviseloje szemelyeben. Mindahanyan bepreselodtunk egy kocsiba es elindultunk. Janos szorgosan magyarazott egesz vegig, informaciok egesz hadat zuditva rank. Mi meg csak kapkodtuk a fejunket.

A sotet dzsungelen keresztul mentunk a kocsival, ami mar onmagaban kulonleges volt. Elso lepeskent jegyet kellett venni, ami teljesen profin meg volt szervezve. Tobbfele lehetoseg kozul mi a 3 napos berletet valasztottuk. A rengeteg neznivalo kozul Janos a Preah Khan nevezetu helyet szemelte ki nekunk. Lassan mar kelt fel a nap, amit mi meg a dzsungelben neztunk vegig, majd azutan mentunk be a romok koze. Mint kiderult, ez egy egyetem volt, ahol 10 000 diak tanult egyszerre. Egesz Angkor hihetetlen nagy teruleten fekszik, ami valtozo tavolsagokra levo romokbol all. Ezek a 9-12 szazad kozt epultek.

Igazabol en nem akarom ezeket a tortenelmi adatokat sorolni, mar csak azert se, mert az elkepeszto informacio halmaznak en csak a felszinet karcolom. Inkabb a rank tett hatasrol meselek.

Ez az egy templom rom is boven kitett 2 orat, hisz mindenki elboklaszott nezelodni, fotozni. Miutan vegig jartuk, elfogyasztottuk eletunk elso kokusz levet. Ez ugy nezett ki, hogy egy filigran kis khmer no lecsapta a kokuszdio tetejet es szivoszalat beletuzve atadta nekunk. Mindezt meg volt pofank megkoronazni egy kavezassal az Angkor cafe-ban, ami Angkor wat (ez az egyik leghiresebb templom) mellett van es nagyjabol ugy nez ki, mint egy meno parizsi kavezo. Csak meg Angkor wat is mellette van.

Mivel napkozben iszonyu meleg van, meg most telen is, ezert igazabol reggel es delutan erdemes kimenni boklaszni. Ezt a tanacsot meg is fogadtuk es Janossal, az elo lexikonunkkal 4 korul visszamantunk megnezni Banteay srei-t. Ez egy joval tavolabbi rom, kevesebben jutnak el ide. Elkepesztoen szep. Ha majd eljutunk addig, hogy kepeket is feltoltsunk, akkor ti is jobban fogjatok elvezni:)

Angkor, 2. nap

Mikor masodszor mentunk ki, mar magunkra voltunk utalva, sajnos Janos mar nem tudott velunk jonni. Egy olyan templom romot neztunk meg, amit probaltak olyan allapotban meghagyni, ahogy a felfedezok bukkanhattak a romokra. Felig meddig meghagytak a dzsungelt a falak es kovek korul, sok helyen fak nonek ki falakbol, indak kozul bujnak elo dombormuvek.

Ekkor tuk tukkal mentunk. A tuk tukos fiu persze iszonyu szimpi volt, mint nagyjabol mindenki itt. Kint vart minket, mig mi vegig neztuk a Ta Prohm-ot. Fajo szivvel sajnos nem tudtuk kovetkezo napra is munkaval ellatni, mert azt talaltuk ki, hogy bicajozunk.

 

Angkor, 3. nap

Ez egesz konkretan ma volt. Ismet hajnali 5-kor vagtunk neki a nagy utnak (sotetben, kinai lepattant kerekparokkal, helyi viszonyok kozt), hogy megnezhessuk a napfelkeltet. Sajnos Fodieknak vissza kellett fordulnia, mert a szalloban hagyta a jegyet. Bocaval kettecsken folytatuk utunk es Angkor wat elott bevartuk oket.

Ismet egy nagyon finom reggelit sikerult elfogyaztanunk. Kozben a helyi gyerekek folyamatosan gyozkodtek minket, hogy vegyunk kepeslapot, konyvet, karkotot, stb. A trukk persze az, hogy szuper aranyosak. De muszaj ellenallni. Vegul ebednel tortunk meg Agival es mindketten vettunk karkotoket.

De meg az ebed elott bicajozni indultunk. Nagy lelkesen karikaztunk fol-ala, sot, odaig mereszkedtunk, hogy letertunk a foutrol a falvak fele. Sokan a helyiek kozul Angkor teruleten elnek, az o teruletuk fele indultunk. A mosoly nagyjabol akkor fagyott az arcunkra - bar ez kepzavar, inkabb egett az arcunkra -, amikor a 35 fokban mar arnyekfoltokat hallucinaltunk es bokaig ert a por. Volt, amikor kilatastalannak tunt, hogy a romokig visszajussunk. Vegig remenykedtem, hogy nem ott lesz defektunk.

Amikor visszaertunk, az elso arustol vettunk 6 hamozott ananaszt, amit lenyegeben azonnal befaltunk.

Ebed utan meg megneztunk par helyet, hogy nehogy kesobb megbanjuk, de mar nagyon faradtak voltunk.

Holnap Fodiek Laosz fele idulnak, igy most fogjuk elkolteni a bucsu vacsinkat. 3 nagyon ehes ember all mogottem, igy mennem kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagcsavar.blog.hu/api/trackback/id/tr671606434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása